Halusin viime kesänä kokeilla kasvattaa lehtikaalia, köynnöskrassia, kääpiösamettikukkaa ja juureksia. Ostin neljä laatikkoa, jotka kasasin kahdeksi sopivan korkuiseksi kasvualustaksi lehtikaaleilleni ja yrteille. Ne kasvoivat todella hyvin ja satoa riitti pitkälle syksyyn. Käytin luomumultaa ja lannoitin lehtikaalejani nokkosvedellä ja kananmunan kuorista tehdyllä jauheella. Vein ystävillenikin osan sadosta, sillä omat kaappini pursusivat kuivatuista ja pakastetuista lehtikaaleista.

Lehtikaalia voi käyttää monin tavoin. Lehtikaaliletut ovat yksi lempiresepteistäni ja niitä tuli tehtyä usein. Lehdet olivat sopivan ohuita ihan leivän päälle laitettavaksi ja salaattien sekaan. Smoothienkin joukkoon niitä päätyi ja pannulle paistettavaksi.

Kaikki vihreät kasvikset sisältävät hyvin kalsiumia ja koska minulla on maitoproteiiniallergia, sopii lehtikaali senkin puolesta hyvin ruokavalioon.


IMG_20170611_144440_033.jpg


Kasvatin myös retiisejä ja niitä laitoin kahteen otteeseen tulemaan, kun kasvoivat niin hyvin.


IMG_20170611_144726_981.jpg


Alhaalla kuvaa loppukesän sadosta, kun olin jo muutaman kerran tyhjentänyt laatiokoita. Vasemman puolen köynnöskrassit kärsivät kuumuudesta ja toden totta, koko kesä oli Kemiössä aurinkoinen! Oikein toivoimme sadetta, ettei kasvit ja juurekset palaisi lämmöstä.


IMG_20170930_103215_318.jpg


Istutin luomu-artisokkia ensimmäistä kertaa ja varret kasvoivat muutaman metrin korkuisiksi. Kukinta oli kaunista katseltavaa ja nyt on reilut 5 kg artisokkaa saaliina. Möyhensimme maata paremmin sadonkorjuun yhteydessä, joten odotan ensi syksynä vielä suurempaa satoa.


IMG_20170930_103215_319.jpg


Istutin palsternakkaa ja punajuurta, mutta punajuurisato epäonnistui liian vähäisen harvennuksen vuoksi. Palsternakat kasvoivat hyvin, vaikka niitäkin pitää harventaa paremmin ensi vuonna. Täytyy sanoa, että itse kasvatetut juurekset ja yrtit on todella herkullisia! Kaikkein parasta on tietää, että niissä ei ole mitään myrkkyjä.


IMG_20171025_193624_869.jpg



IMG_20171025_194408_217.jpg


Olen tehnyt palsternakoista mm. palsternakka-mustatorvisienikeittoa ja äidiltä saamastani hirven jauhelihasta, sekä kasvattamistani juureksista tein juures-hirvenlihakeittoa. Ihanaa ruokaa kylmeneviin syyspäiviin. Hirvikeitosta löytyy punasipulia, punajuurta, palsternakkaa, perunaa ja itse keitettyä lihalientä. Lisäksi laitoin tarjoiluvaiheessa mukaan Myrttisen suolakurkkua tuomaan hapokkuutta.


IMG_20171103_120855.jpg