Kombuchan valmistaminen on mielestäni yksinkertaista. Tarvitset laadukasta teetä (itse käytän vihreää Senchaa, koska pidän sen mausta todella paljon) vihreä, musta, punainen tai valkoinen käy maustamattomina tähän tarkoitukseen. Myöhemmin kun saat ylimääräisiä SCOBY -laattoja valmistettua, voit kokeilla maustettujakin teelaatuja. Minulla on toiminut hyvin myöskin maustetut teet. Lemppariani on silti tuo yllämainittu Sencha, jonka maustan tuoreella luomuinkiväärillä pullotusvaiheessa. Näin saa myös mukavasti hiilidioksidia kerääntymään pulloon ja juomasta tulee limumainen. 

 

Ostan yleensä teeni TheHuoneelta http://www.thehuone.com, mutta markettiteet toimivat aivan yhtä hyvin Kombuchan valmistuksessa. En ole käyttänyt pussitettuja teelajeja, vaan käytän aina teelehtiä. Makuasia veikkaisin.

 

IMG_20171030_211918.jpg

 

Kombuchan valmistus alkaa makean teen valmistamisella, eli illalla laitan kattilaan haluamani määrän vettä ja tuohon veteen vähintään 3tl teelehtiä per 1litra vettä. Mielestäni Kombuchaa kannattaa tehdä ainakin 3 litraa kerralla, sillä valmistukseen kuluu päiviä 10-14. Teen lisäksi tärkeä komponentti on sokeri, eli SCOBY:n polttoaine. Ilman sokeria ei tule Kombuchaa. Toiset käyttävät ruokosokeria tai hunajaa, mutta olen päätynyt käyttämään aivan tavallista puhdistettua sokeria, sillä kombucha ei tarvitse sivutuotteinaan kuituja (löytyy täysruokosokerista ym.). Tavallisella sokerilla makeutettuna juomaan ei tule mitään omituisia sivumakuja ja koska valmistan Kombuchaa nyt taas kesälomien jälkeen säännöllisesti, ei valmistuskustannuksetkaan nouse korkeiksi.

Sokeria laitetaan kattilaan teen ja veden sekaan 5-10% veden määrästä. Mikäli teet 3L annoksen, laita kattilaan 3L vettä, 9 tl teelehtiä ja 1,5 -3dl sokeria. Suosittelen aloittamaan suuremmalla sokerimäärällä, mikäli valmistat Kombuchaa ensimmäisen kerran. Emme tiedä tarkkaan miten SCOBY -alkusi reagoi kotonasi, mitä teetä se on tottunut käyttämään ravintonaan ja kuinka lämpötilan vaihtelu muuttaa SCOBY -laatan toimintaa. Äläkä säikähdä sokerin määrää! SCOBY käyttää sokeria ravinnokseen ja juoma muuttuu päivien kuluessa etikkaisempaan suuntaan. Jos jätät Kombuchan oman onnensa nojaan, sanotaan vaikkapa kuukaudeksi, on lopputuloksena etikka. Tästä syystä kannattaa juomaa maistella, jotta tietää milloin se on omaan makuun sopivaa. Nyt syyskeleillä oma Kombuchani on valmis 12-14 päivän kohdalla.

 

IMG_20171030_211939.jpg

Teelehdet, sokeri ja vesi kattilassa odottamassa keittämistä. 

 

Vihreälle teelle sopiva uutoslämpötila on yleensä 75-80 celsiusta, mutta jos teelehdissä on hiemankin homeitiöitä (yleensä teessä on), homehtuu tuleva Kombuchasi melko varmasti, ellet kiehauta teeseosta. Makuun kiehauttaminen ei vaikuta. Valmis Kombucha maistuu raikkaalta ja pystyt erottamaan hyvin teelehtien aromit. Kiehautin siis ylläolevan satsin ja jätin sen jäähtymään huoneenlämpöön kansi päällä. Kansi sen takia, ettei mahdolliset kärpäset tai muut huoneilmassa leijailevat pölyt pääse teeni sekaan.

Anna teen jäähtyä seuraavaan aamuun, sillä SCOBY kuolee yli 32 celsiusasteessa. Kombuchan valmistukseen käytettävän teen täytyy siis olla hyvin jäähtynyt, mutta ei kuitenkaan jääkaappikylmä, jotta fermentointi lähtee käyntiin.

Seuraavana aamuna kaivoin esiin kiehuvalla vedellä desinfioidut Kombuchapulloni. Pullot kannattaa pestä ja desinfioida hyvissä ajoin, ettei vahingossa tule tapettua Kombuchaa pullotusvaiheessa jos pullot olisivat kuumia kiehuvasta vedestä johtuen.

 

IMG_20171030_212021.jpg

Nämä patenttikorkilliset lasipullot olen ostanut Stockalta, mutta mitkä tahansa lasipullot käy. Muovi ei käy missään tapauksessa, sillä siitä saattaa liueta epämiellyttäviä ainesosia. Patenttikorkilliset pullot on tähän parhaita, koska pystyt pääästämään ylimääräisen paineen pullosta ulos näppärästi. Kierrekorkilla se onkin vähän hankalampaa.

 

 

IMG_20171031_113548.jpg

 

Näissä kuvissa on valmiiksi fermentoitunut Kombuchajuoma. Olen antanut juoman käydä 12 päivää ja nyt on pullotusvaihe. Purkeista näkyy rihmasto, joka on SCOBY -laatan alla olevaa kasvustoa ja tuossa juoman päällä on uusi SCOBY -kasvusto. Purkin pohjalle putoaa yleensä valmistumisvaiheessa juomaan laitettu starter SCOBY, jonka tarvitset aina, kun teet Kombuchaa. Tarvitset myös starteriksi valmiiksi fermentoitunutta Kombuchajuomaa vähintään 10% valmiiksi keitetyn ja jäähdytetyn teen määrästä.

 

IMG_20171031_113605.jpg

 

 

IMG_20171031_113614.jpg

 

Tässä ylläolevassa, sekä alemmassa kuvassa näkyy hyvin tuo uusi SCOBY -laatta, mikä kasvaa juoman päälle. Se kertoo kaiken menneen hyvin ja suojaavan, sekä fermentoivan juomaa. Ylläolevassa kuvassa näkyy tummia pilkkuja, mutta se on teetä eli kaikki hyvin. Mikäli pinnalla olisi selkeää homekasvustoa, tulisi koko juoma kaataa pois, desinfioida astia ja aloittaa alusta uudella SCOBY:ä ja starterilla.

Älä ikinä käytä homehtunutta SCOBY:ä, vaikka huuhtelisitkin sen! Homeitiöt ei tuosta noin vain katoa, vaikket niitä paljaalla silmällä näkisikään.

 

 

IMG_20171031_113618.jpg

 

 

IMG_20171031_114258.jpg

 

Näissä kuvissa on valmiita SCOBY:ä, joita säilytän lasipurkeissa ja ruokin jäähdytetyllä sokeriteellä aina, kun valmistan uuden satsin Kombuchaa. Hyvin ovat säilyneet ja kuten huomaatte, käytetystä teelajista riippuen, ne näyttävät erilaisilta toisiinsa verraten. Ei ole olemassa yhtä ja oikean näköistä SCOBY:ä. Pääasia ettei se ole pilaantunut ja muistat ruokkia ainakin parin viikon välein, ettei kuolla kupsahda ravinnon puutteesta. Tee ja sokeri on SCOBY:n ravintoa. Tuo purkeissa oleva liemi on siis valmista Kombuchaa, johon lisään aina uutta sokeriteetä parin viikon välein. Näin minulla on aina tallessa uusia SCOBY:ä ja starterlientä, mikäli Kombucha sattuisi valmistusvaiheessa homehtumaan tai jos se pilaantuisi esim. pikkukärpäsistä johtuen. Niinkin kävi yhden kerran ja kerran pääsi homehtumaan.

Olen kehitellyt teorian, aivan omaan kokemukseen pohjautuen, ettei Kombucha pidä siitä jos kotona leivotaan leipää. Ensimmäinen ja toivon mukaan viimeinen Kombuchan homehtuminen tapahtui alkukeväällä, kun laitoin leipäjuuren tulille ja leivoin kunnon levaineja. Sama tapahtui ystävälläni tismalleen leipää leivottaessa, joten en usko sen olevan sattumaa. Leipäjuuri ja jauhot ei ilmeisesti ole Kombuchan ystäviä.

 

IMG_20171031_114303.jpg

 

 

IMG_20171031_114838.jpg

 

Valmista Kombuchaa pullottaessa kannatta käyttää lavuaaria apuna. Pullot lavuaariin ja suppilo, sekä tieheä siivilä pulloon. Näin vältyt turhalta sotkulta ja saat kaiken kaadettua sinne minne pitääkin.

Alemmassa kuvassa olen jo pullottanut kombuchan ja ottanut juoman päällä olevan SCOBYN lasipurkkiin syömäpuikoilla. Ei kannata käyttää käsiä SCOBY -laatan noukkimiseen, vaikka ne olisivatkin puhtaat ja pestyt. Koskaanhan ei voi olla kuitenkaan varma puhtaudesta ja jos on sattunut vaikka jäämään saippuaa sormiin tai kynsien alle, voi sekin pilata Kombuchan valmistumisen.

En pese joka kerta tuota Kombuchan valmistus-astiaa, vaan jätän sinne pohjalle tuon SCOBY -kasvuston ja vähintään 10% valmista juomaa. Sitten kaadan siivilän kautta jäähdytetyn sokeriteen ja laitan harsoa päälle, jotta juoma voi hengittää, eikä homehdu siitä syystä ettei ilma kierrä. Siirrän astian pimeään kulmakaappiin, jossa on melko tasainen lämpötila. Sitten vain odottelen sen 12-14 päivää ja pullotan juoman, sekä laitan uuden tulille. Helppoa kuin mikä!

 

IMG_20171031_114857.jpg

 

Siivilä on siitä hyvä, että juomaan ei pääse turhaan teelehtiä.

 

IMG_20171031_114906.jpg

 

 

Uusi satsi Kombuchaa astioissa.

 

IMG_20171031_115132.jpg

 

 

IMG_20171031_115426.jpg

 

Siellä ne saavat kaapissa valmistua aivan rauhassa. Kannattaa laittaa harso narulla tai kumilenksulla kiinni. Voit kurkkia sisälle purkkeihin vaikka 7 päivän jälkeen. Silloin pitäisi jo näkyä rihmaston nousemista pintaan. Älä heiluta purkkeja ja käytä vaikka taskulamppua, jotta näet paremmin. Kannattaa antaa purkkien olla paikoillaan, sillä mikäli pintaan on jo muodostunut uusi SCOBY -kasvusto, saattaa se vajota pohjalle purkkeja heiluttaessa. Mikäli näin tapahtuisi, älä hätäile, vaan anna uuden rihmaston kasvaa rauhassa.

 

IMG_20171031_115434.jpg

 

Omakohtaisesti voin Kombuchan vaikutuksista sanoa sen, että en ole ollut kipeä ollenkaan sinä aikana kun olen sitä juonut. Kesäloman jälkeen pidin n. kuukauden tauon juoman juomisesta ja tulin heti kipeäksi. Sain järkyttävän flunssan ja siitä seuranneen kivuliaan korvatulehduksen, jonka taltuttamiseen tarvittiin antibiootteja ja kaksi viikkoa sairaslomaa. Tuosta viisastuneena aloin käyttää maitohappobakteereita eli probiootteja säännöllisesti ja juomaan joka päivä Kombuchaa. Nyt kun flunssakausi jyllää, niin ei ole mitään oireita. Aion todellakin jatkaa juoman juomista ja uskon tämän tehostavan vastustuskykyäni. Olkoon sitten placeboa tai ei, kunhan toimii!

 

SCOBY tarkoittaa englanniksi Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Kasvusto ei ole siis mikään sieni, vaan bakteeri- ja hiivakasvusto.

Se ainakin Kombuchasta tiedetään, että käymisprosessissa valmistuu vatsaystävällisiä bakteereja (probiootit), happoja ja entsyymejä. Juoma sisältää myös välttämättämättömiä antioksidantteja.

Ratkaiseva syy siihen, miksi valmistan itse Kombuchajuomaa on se, että kaupoissa myytävät juomat on pastöroituja, eli niistä on kaikki hyvät bakteerit tapettu kuumennusvaiheessa. Tämä sama pätee kaikkiin myytäviin pastöroituihin tuotteisiin. Mielummin teen itse, kuin ostan tapettuja bakteereja tai vitamiineja kaupasta. Lisäksi Kombuchan valmistus on edullista ja helppoa. Lisäksi saan jaettua hyvää mieltä ja hyvää oloa ystävilleni tai mieheni äidille, kun vien lahjaksi rakkaudella tehtyä Kombuchaa.

 

Aloita Kombuchan juominen varovasti. Vain pari ruokalusikallista - puoli desiä kerralla per päivä. Itse aloitin puolella desillä, mutta mieheni sai vatsaoireita ja joutui vähentämään ruokalusikalliseen päivässä. Jatkoin tuon annoksen juomista noin viikon verran ja siiten lisäsin annostusta. Lisääminen on aina helpompaa, mutta kuuntele kroppaasi. Nykyään juon pari desiä päivässä, joskus enemmänkin. On se niin hyvää!

 

Kombuchan alkuja eli SCOBY:n ja starterin löydät esimerkiksi Facebookin ryhmästä Kombucha&Kefiiri. Sinne kun laitat viestiä, niin saatat löytää omalta paikkakunnaltasi SCOBYN ja pääset Kombuchan valmistukseen.

 

Mukavia Kombuchanvalmistushetkiä!