Monesti kuulee ihmisten puhuvan väärästä tai oikeasta tavasta treenata. Toki liikkeitä voi suorittaa puhtaammin tai vähemmän puhtaasti, mutta että väärä tapa treenata? Aloitetaanko nyt vaikka siitä, että kaikki liikkuminen on hyvästä ja hyväksi. Kohtuus ja järki matkassa niin hyvä tulee.

Toiseksi huomioisin omat tavoitteet. Haluaako kasvattaa voimaa, lihaskestävyyttä vai lihaskuntoa. Näihin jokaiseen pureudutaan eri tavalla ja toistosarjat sekä -määrät ovat erilaiset.

Tulokset vaativat aikaa, paljon toistoja, riittävästi lepoa ja tarpeeksi oikeanlaista ravintoa. Tämä viimeinen kohta on osoittautunut itselleni hankalimmaksi ja sain vasta nyt varmuuden siitä, minkä verran olen vuosien aikana syönyt. Tulos oli se, että kitusiin on mennyt liian vähän "puhdasta" ravintoa, jota elimistöni osaisi parhaiten hyödyntää. Kuten moni muukin kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastava, ajattelin, että ei saa syödä paljon sillä muuten paisun kuin pullataikina. Lisäksi näläntunnekaan ei ole ollut kunnollinen. Valmentajani laittoi minut laskemaan päivittäin syömäni kalorit ja ne olivat alle 2000 kcal, mikä on aivan liian vähän treenaavalle ihmiselle. Mukaan kun laskee herkut ja jäätelöt, niin ei mikään ihme, että elimistö varastoi ravinnon kehoon hätätilanteita varten. Veikkaanpa myös että kilpparini (kilpirauhanen) ei tykkää hyvää keholle tuntemattomasta ruuasta, eikä ravinnon vähyydestä.

No, nyt puhaltaa uudet tuulet ja olen alkanut syömään terveellisemmin. Vatsalleni oli melkoinen shokki saada paljon kasviksia ja hiilihydraatteja, mutta tänään olen ensimmäistä päivää havahtunut näläntunteeseen ja vatsani oikeanlaiseen toimintaan. Kaurahiutaleet jouduin vaihtamaan tattarihiutaleisiin vatsan kiukuttelun vuoksi, mutta ehkäpä vielä joskus pystyn maistamaan herkullista kaurapuuroa. Siistiä katsoa mitä tulevaisuus tuo tulessaan!

 

Jos kuntosalille on hinku, mutta ette tiedä miten treenata tai käyttää laitteita, niin palkatkaa edes muutamaksi kerraksi personal trainer. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että kymmenien vuosien salikokemuksella varustetut karskit bodariukot osaavat neuvoa ainakin yhden oikean tavan treenata. Eikä ne niin pelottavia ole mitä ulkokuori saattaa antaa ymmärtää ;) Loppu onkin sitten itsestä kiinni!

 

Treeni-iloa!