Tässä on aika vierähtänyt asuntoa remontoidessa töiden ohella. Joulukin jo kolkuttelee ovella ja pian päästään mökille rentoutumaan. Se on vaan niin ihanaa olla keskellä metsää saaristossa luonnon ympäröimänä. Lämmitellään mökkiä ja puusaunaa, poltetaan kynttilöitä, nautitaan hyvästä ruuasta ja toistemme seurasta. En malta odottaa villatakkiin kääriytymistä ja aamuisia mutteripannukahveja puuhellalla valmistettuna. Ai että! Hyvää vastapainoa ja palautumista aktiivisen arjen keskelle.
Tänään kokkasin katkarapurisottoa. Risotto on todella helppo, maukas ja nopea ruoka. Kannattaa ihmeessä testata, jos arki on kiireistä ja haluaa hyvää ruokaa pienellä vaivannäöllä. Tarvitset vain kunnon risottoriisiä, Arborio-lajiketta esimerkiksi. Sitä löytyy ihan Pirkka-tuotemerkiltä, eikä hintakaan ole korkea. Tämä riisi on Italialaista, eli riisin arseenimäärä on paljon pienempi kuin Aasiasta tuoduissa. Ihan vaan vinkkinä, jos arseeni riisissä huolettaa. Itse en ole juurikaan huolestunut, sillä riisi ei kuulu päivittäiseen ruokavaliooni. Uskon, että kohtuus kaikessa ja mikäli riisiruokia syö päivittäin, voisi paikallaan olla alkuperämään selvittäminen.
Risottoon tarvitset:
1kpl sipuli
4kpl valkosipulinkynttä
Arborio -risottoriisiä
simpukkalientä/ kalalientä/ kasvislientä
basilikaa/ persiljaa/ tilliä/ muuta haluamaasi tuoreyrttiä
suolaa ja mustapippuria, sekä oliiviöljyä sipuleiden kuullottamiseen
valkoviinietikkaa
Parmesan-juustoa
Kuullota pilkottu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää risottoriisi ja jatka kuullotusta muutama minuutti. Älä ruskista riisiä, vaan lisää valitsemaasi lientä pari desilitraa kerrallaan ja sekoita kunnes riisi on kypsää. Risoton tulee olla suhteellisen juoksevaa, ei mitään riisipuuroa, mutta makunsa kullakin. Käytin itsetehtyä simpukkalientä, jonka siivilöin talteen lokakuussa nauttimistamme simpukoista ja pakastin sen. Mikä tahansa liemi kelpaa, itsetehtynä moninkertaisesti parempaa.
Kun riisi on sopivan kypsää, lisää joukkoon jäiset/ sulatetut katkaravut, äläkä keitä risottoa enempää. Lisää suolaa, pippuria ja valkoviinietikkaa makusi mukaan. Murustin joukkoon myös kuivattua kantarellia. Raasta Parmesania sekaan ja risotto on valmista nautittavaksi. Tuoreyrttejä ja Parmesan-raastetta vielä pintaan ja nauttimaan! Mikäli voi sopii ruokavalioosi, paranna ihmeessä risoton makua muutamalla voinokareella.
Valmis risotto, johon murustin kuivattua kantarellia sekaan.
Pidän tuoreyrteistä ja kaikesta syötävästä vihreästä. Pinnalla tuoretta basilikaa ja sekoitus erilaisia versoja.
Joulun kolkutellessa ovelle, yllätin itseni ja leivoin taatelikakun. Halusin tehdä vähän ravinteikkaamman ja paremman taatelikakun, joten kehittelin herkullisen reseptin. Tämä resepti ei sisällä lisättyä sokeria. Taateleita on reilusti ja ne riittävät sopivan makeuden luomiseen, maista vaikka taikinaa ennen paistamista ;)
Maidoton taatelikakku:
350g kivetöntä taatelia
90g kookosöljyä
140g raakasuklaa-kaakaomassaa tai 4 rkl raakakaakaojauhetta
3kpl luomukananmunia
2,5dl vehnäjauhoja tai tattarijauhoja gluteenittomaan kakkuun (käytä gluteenittomaan kakkuun n. 1rkl psylliumkuitujauhetta)
2,5dl mantelijauhetta
1,5tl leivinjauhetta
1,5tl ruokasoodaa
2tl jauhettua neilikkaa
2tl jauhettua kanelia
2tl jauhettua inkivääriä
2tl jauhettua/ rouhittua kardemummaa
Laita taatelit ja n. 2,5dl vettä kattilaan. Keitä taateleita vedessä, kunnes taatelit pehmenevät ja vesi on suurimmaksi osaksi haihtunut. Soseuta taatelit sauvasekoittimella. Sulata kookosöljy kattilassa ja lisää joukkoon raakasuklaa-kaakaomassa tai raakakaakaojauhe. Kaada seos soseutetun taatelin joukkoon ja sekoita. Lisää mausteet, mantelijauhe ja kananmunat seokseen. Sekoita ruokasooda, leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään ja lisää seokseen. Voit käyttää ihan puuhaarukkaa tai lusikkaa sekoittamiseen, sähkövatkainta ei tarvita. Kaada taikinamassa kuivakakkuvuokaan ja paista 160´c n. 40min. Kokeile kakkua tikulla ja kun taikinaa ei tikkuun tartu, on se valmista.
Aivan suussa sulava kakku, jota kelpaa tarjota kenelle tahansa! Nauttikaahan!
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.