Käymme kerran viikossa tekemässä isot ruokaostokset Lidlissä. Syinä tähän ovat edulliset hinnat, tuoreet kasvikset ja monipuolinen sekä laaja valikoima. Alla olevat raaka-aineet maksoivat hieman alle 48 euroa ja mielestäni se on hyvä hinta määrään ja laatuun nähden. Näistä aineksista sain tehtyä lasagnen, pellillisen pizzaa ja koska kaapeistamme löytyy aina kuivattuja papuja, kikherneitä ja linssejä, tein vielä paahdettuja uunijuureksia sekä tomaattisen papu-kasviskastikkeen.

 

Ilmeiseti S-ryhmän hallituskin on havainnut Lidlin asiakasystävälliset hinnat, sillä nyt pitäisi Prismoista saada tuotteita "pysyvästi" alennettuun hintaan. "Pysyvästi" -on suluissa siksi, koska mikäänhän ei ole pysyvää ja vielä vähemmän hinnat ;)

 

P1010218.jpg

 

P1010216.jpg

 

P1010214.jpg

 

Tästä pääsemmekin toiseen aiheeseen. Moniko teistä on miettinyt miksi ihmiset noudattavat yhtäkkiä gluteenitonta tai vehnätöntä ruokavaliota? Tuo gluteenittomuus on mielestäni vähän trendijuttu nykyisin, mutta harva on ehkä perehtynyt gluteenin saloihin.

Gluteeni on viljan valkuaisaine jota ruis, vehnä ja ohra sisältävät. Kun gluteeni poistetaan vehnästä, jää jäljelle vehnän tärkkelys jota (useimmat) keliaakikot voivat syödä. Niinpä moni gluteenitonta ruokavaliota noudattava ihminen ostaa gluteenitonta leipää, pullaa ja kenties gluteenittomia jauhoseoksia perehtymättä ravintosisältöön. Noista tuotteista löytyy todella usein vehnätärkkelystä, sokeria, maissia ja soijaa. Palmuöljyäkin on tungettu kekseihin, lisäaineista nyt puhumattakaan.

Mielestäni maissi, soija ja palmuöljy ovat huonompia valintoja elimistömme kannalta kuin vehnä, ruis tai ohra mikäli emme sairasta keliakiaa.

 

Soija saattaa aiheuttaa mm. kilpirauhasen vajaatoimintaa (löytyy jo), eikä se ainakaan paranna siitä. Lisäksi se ei sovi ollenkaan vatsalleni, sillä elimistöni ei osaa hyödyntää sitä. Tästä lisätietoa:

http://www.elinahytonen.fi/2011/01/soija-ongelmaruokaa/

 

Maissi sen sijaan alkaa olemaan kokonaisuudessaan geenimuunneltua, kiitos mm. Monsanton.

Kalkkunat, siat, lampaat ja jopa kalat syövät jenkeissä maissia. Lohenkasvattajat ovat tehneet kaloista kasvissyöjiä.
Kolmannes Amerikan maissisadosta uppoaa lehmien suihin, mutta maissi on lehmienkin ravinnoksi sen verran epäluonnollista, että niiden ruuansulatusta on käsiteltävä antibiooteilla, jotta lehmät ylipäänsä saadaan syömään sitä. Vaikka toinen puoli maailmasta kituu nälänhädän kourissa, USA:ssa valmistetaan maissista polttoainetta, koska bensiini on jenkkien mielestä liian kallista. Siirtogeeninen maissi on aiheuttanut pahoja konflikteja ja geenimanipuloitua maissia ollaan väkisin tuomassa USA:sta myös Euroopan markkinoille.

Joten ei kiitos maissille!

http://sundqvist.blogspot.fi/2008/05/maissin-hyvt-pahat-ja-rumat.html

 

Palmuöljyn tuotannossa tuhotaan sademetsiä, rikotaan ihmisoikeuksia ja se sisältää enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja kuin muut kasviöljyt. 

http://sylvi.fi/2013/04/palmuoljy-for-dummies/

 

Viljatonta ruokavaliota noudattavat ei vilja-allergiset välttelevät kaikkia viljatuotteita, sillä sen sanotaan auttavan ihottumien parantumiseen, vatsan hyvinvointiin ym. enkä noita asioita kiellä! Monikin on varmasti saanut viljattomasta ruokavaliosta apua, mutta mikäli päätät ryhtyä viljattomalle tielle, muista, että elimistösi voi alkaa hylkimään viljoja, mikäli haluaisitkin palata takaisin viljoja sisältävään ruokavalioon.

 

Kaiken kaikkiaan, jos sinulla ei ole vilja-allergiaa tai keliakiaa, mieti voisitko käyttää sen sijaan luontaisesti gluteenittomia tuotteita kuten hirssiä, tattaria, quinoaa, riisiä, amaranttia ym. Tai voisitko kenties vähentää gluteenia sisältävien viljakasvien käyttöä? Jos taas ryhdyt noudattamaan viljatonta tai gluteenitonta ruokavaliota, onnea matkaan ja ole tarkkana valinnoissasi!