Lähdettiin viikonlopuksi Tampereelle viettämään mieheni isän syntymäpäiviä. Samana päivänä saimme myös juhlistaa Suomen itsenäisyyttä, ja toivoa parasta Ukrainan itsenäisyyden puolesta.

Tilasin Alkuviikosta poronlihaa lapista ja päätimme yhdistää poron Ukrainalaisiin perinneruokiin. Tosin hernekeitto on aivan perisuomalaista, vaikkakin poron potkasta valmistettuna.

 

Alla oleva ruoka on nimeltään Shuba ja se valmistetaan sillistä, sipulista, perunasta, punajuuresta, porkkanasta ja majoneesista. Voisin kuvailla sitä niin, että se on kuin kerroksittain kasattua raastettua rosollia sillin ja majoneesin kera. Todella herkullista ruisleivän ja Hrin:n kanssa, joka taas valmistetaan raastetusta piparjuuresta ja smetanasta.

 

P1000413.jpg

 

P1000414.jpg

 

Söimme myös perinteistä kirkasta kanakeittoa, Kurinij sup.

 

P1000423.jpg

 

P1000424.jpg

 

 

Aamiainen Slaavilaisittain; lohta, juustoja, leipää, hrin, maksapasteijaa ja holodne. Holodne, eli hyytelöity kieli ei ollut ollenkaan makuuni, lähinnä koostumuksensa vuoksi. Myöskään maksapasteija ei kuulu lemppareihini.

 

P1000427.jpg

 

P1000428.jpg

 

Lauantaina valmistimme poronlihapelmenejä. Lihan sekaan tulee mausteita oman mielen mukaan ja me käytimme suolaa ja valkosipuli-pippuriseosta. Emme halunneet peittää poron ominaismakua yrteillä, mutta nekin sopivat varmasti oikein hyvin lihan seuraksi.

 

P1000430.jpg

 

Pelmenitaikina kaulitaan omaan pelmenimuottiin ja metallinen on kuulemma parhain, mutta niitä ei valitettavasti enää löydä kunnolla edes Ukrainasta. Jos jollakin on tuollainen, saa lähettää allekirjoittaneelle ;)

Taikina asetellaan muotin päälle ja nokare jauhelihaa painetaan koloihin.

 

P1000431.jpg

 

Taikina valmistetaan piimästä, kananmunasta, leivinjauheesta, jauhoista ja suolasta. 

 

P1000434.jpg

 

P1000435.jpg

 

Jauhelihakerroksen päälle kaulitaan toinen taikinalevy...

 

P1000436.jpg

 

...muotti käännetään ympäri ja valmiit pelmenit painetaan muotista ulos.

 

P1000437.jpg

 

P1000438.jpg

 

P1000439.jpg

 

P1000444.jpg

 

P1000447.jpg

 

Oli muuten melkoinen homma tehdä pelmenitaikinaa 1,5kg lihamäärälle. Kun kaikki pelmenit on leivottu, ne kypsennetään kiehuvassa vedessä n. 2min ja nautitaan voisulan, tillin sekä sitruunapippurin kera. Slurps! Rakastan pelmenejä!

 

Toinen juhlaruokalajimme oli poronlihahernekeitto. Siitä tuli mielettömän hyvää ja jopa vanhemmat olivat tätä mieltä, vakka he eivät olleet ikinä maistaneet perushernekeittoakaan.

 

P1000448.jpg

 

P1000449.jpg

 

 

Pelmenivuori...

 

P1000451.jpg

 

P1000452.jpg

 

P1000453.jpg

 

P1000454.jpg

 

P1000455.jpg

 

P1000456.jpg

 

P1000457.jpg

 

P1000458.jpg

 

P1000461.jpg

 

P1000462.jpg

 

P1000463.jpg

 

P1000464.jpg

 

P1000465.jpg

 

P1000466.jpg

 

Tuli taas nälkä näitä kuvia katsellessa. Ruokahalu meinaa olla vähän hukassa, sillä flunssa ja kurkkukipu ovat päässeet yllättämään. Papa O haudutteli keräämistään yrteistä haudukkeita ja Mama O piti huolta lämpimästä vaatetuksestani ja Ukrainalaisen hunajan nauttimisesta, sekä tietysti ruokapuolesta. Harmi, että pelmenit unohtuivat jääkaappiin, oli tarkoitus tuoda niitä vähän kotiin. Saimme sen sijaan itse tehtyä, järjettömän hyvän makuista hapankaalia, hilloja, marjoja, kalaa ja muita herkkuja. Ei pääse ruoka loppumaan vähäksi aikaa. :)