Lähdettiin viikonlopuksi Tampereelle viettämään mieheni isän syntymäpäiviä. Samana päivänä saimme myös juhlistaa Suomen itsenäisyyttä, ja toivoa parasta Ukrainan itsenäisyyden puolesta.
Tilasin Alkuviikosta poronlihaa lapista ja päätimme yhdistää poron Ukrainalaisiin perinneruokiin. Tosin hernekeitto on aivan perisuomalaista, vaikkakin poron potkasta valmistettuna.
Alla oleva ruoka on nimeltään Shuba ja se valmistetaan sillistä, sipulista, perunasta, punajuuresta, porkkanasta ja majoneesista. Voisin kuvailla sitä niin, että se on kuin kerroksittain kasattua raastettua rosollia sillin ja majoneesin kera. Todella herkullista ruisleivän ja Hrin:n kanssa, joka taas valmistetaan raastetusta piparjuuresta ja smetanasta.
Söimme myös perinteistä kirkasta kanakeittoa, Kurinij sup.
Aamiainen Slaavilaisittain; lohta, juustoja, leipää, hrin, maksapasteijaa ja holodne. Holodne, eli hyytelöity kieli ei ollut ollenkaan makuuni, lähinnä koostumuksensa vuoksi. Myöskään maksapasteija ei kuulu lemppareihini.
Lauantaina valmistimme poronlihapelmenejä. Lihan sekaan tulee mausteita oman mielen mukaan ja me käytimme suolaa ja valkosipuli-pippuriseosta. Emme halunneet peittää poron ominaismakua yrteillä, mutta nekin sopivat varmasti oikein hyvin lihan seuraksi.
Pelmenitaikina kaulitaan omaan pelmenimuottiin ja metallinen on kuulemma parhain, mutta niitä ei valitettavasti enää löydä kunnolla edes Ukrainasta. Jos jollakin on tuollainen, saa lähettää allekirjoittaneelle ;)
Taikina asetellaan muotin päälle ja nokare jauhelihaa painetaan koloihin.
Taikina valmistetaan piimästä, kananmunasta, leivinjauheesta, jauhoista ja suolasta.
Jauhelihakerroksen päälle kaulitaan toinen taikinalevy...
...muotti käännetään ympäri ja valmiit pelmenit painetaan muotista ulos.
Oli muuten melkoinen homma tehdä pelmenitaikinaa 1,5kg lihamäärälle. Kun kaikki pelmenit on leivottu, ne kypsennetään kiehuvassa vedessä n. 2min ja nautitaan voisulan, tillin sekä sitruunapippurin kera. Slurps! Rakastan pelmenejä!
Toinen juhlaruokalajimme oli poronlihahernekeitto. Siitä tuli mielettömän hyvää ja jopa vanhemmat olivat tätä mieltä, vakka he eivät olleet ikinä maistaneet perushernekeittoakaan.
Pelmenivuori...
Tuli taas nälkä näitä kuvia katsellessa. Ruokahalu meinaa olla vähän hukassa, sillä flunssa ja kurkkukipu ovat päässeet yllättämään. Papa O haudutteli keräämistään yrteistä haudukkeita ja Mama O piti huolta lämpimästä vaatetuksestani ja Ukrainalaisen hunajan nauttimisesta, sekä tietysti ruokapuolesta. Harmi, että pelmenit unohtuivat jääkaappiin, oli tarkoitus tuoda niitä vähän kotiin. Saimme sen sijaan itse tehtyä, järjettömän hyvän makuista hapankaalia, hilloja, marjoja, kalaa ja muita herkkuja. Ei pääse ruoka loppumaan vähäksi aikaa. :)
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.