Ajattelin kirjoittaa vähän vanhasta kunnon perunasta. Tässä tulee nyt tärkein pointti koko "ravintomme selkärangasta": Perunassa on seleeniä lukuunottamatta melkein kaikkia kivennäis- ja hivenaineita. Sen pitäisi jo itsessään puoltaa perunan syömistä! :)

 

Mitä perunat tekevätkään kehollemme:

- säätelee nestetasapainoa

- stimuloivat kaikkien ravintoaineiden kuljetusta soluihin

- muodostavat luuainesta

- vahvistavat lihaksia

- vahvistavat sydäntä ja verenkiertoa (joo-o, sydän on lihas ;))

- aktivoivat koko aineenvaihduntaa ja poistavat happoja

- stimuloivat kasvua (tärkeää lapsille)

- vahvistavat sidekudoksia

- vilkastuttavat hormonitoimintaa

- säätelevät ruuansulatusta ja ehkäisevät ummetusta

- hulehtivat henkisestä reippaudesta ja poistavat väsymystä

 

Suosi pienikokoisia luomuperunoita, koska suurissa on kemiallisesta käsittelystä johtuen nitraatti-, kadmium- ja lyijypitoisuudet kasvaneet.

Tärkkelyspitoisessa mallossa on runsaasti magnesiumia, kaliumia, fosfaatteja, natriumia ja kalsiumia. Nämä kivennäisaineet ovat erinomaisessa suhteessa toisiinsa ja tasapainottavat liian suola-, sokeri ja rasvapitoista ravintoa. Erityisesti lasten ja nuorten pitäisi syödä perunaa monta kertaa viikossa. Perunassa on myös C-vitamiineja ja kuoressa B-vitamiinia, hivenaineita, niasiinia, foolihappoa ja sinkkiä.

Huom! Perunan vihreät osat sisältävät kasvimyrkky solaniinia, joka voi aiheuttaa pää-, kurkku- ja vatsakipua, ripulia ja vakavia sairauksia. Poista sen vuoksi kunnolla vihreät osat. Muutoin perunaa voikin nauttia aivan huoletta!

(Terveyttä hedelmistä ja kasviksista, Klaus Oberbeil ja Christiane Lentz)

 

Peruna-kasvispaistos, keitettyä kukkakaalia ja parsakaalia, sekä kurkku-chili-salaattisekoitus.

 

DSC00958-normal.jpgDSC00956-normal.jpgDSC00954-normal.jpg