Ajattelin kirjoittaa vähän vanhasta kunnon perunasta. Tässä tulee nyt tärkein pointti koko "ravintomme selkärangasta": Perunassa on seleeniä lukuunottamatta melkein kaikkia kivennäis- ja hivenaineita. Sen pitäisi jo itsessään puoltaa perunan syömistä! :)
Mitä perunat tekevätkään kehollemme:
- säätelee nestetasapainoa
- stimuloivat kaikkien ravintoaineiden kuljetusta soluihin
- muodostavat luuainesta
- vahvistavat lihaksia
- vahvistavat sydäntä ja verenkiertoa (joo-o, sydän on lihas ;))
- aktivoivat koko aineenvaihduntaa ja poistavat happoja
- stimuloivat kasvua (tärkeää lapsille)
- vahvistavat sidekudoksia
- vilkastuttavat hormonitoimintaa
- säätelevät ruuansulatusta ja ehkäisevät ummetusta
- hulehtivat henkisestä reippaudesta ja poistavat väsymystä
Suosi pienikokoisia luomuperunoita, koska suurissa on kemiallisesta käsittelystä johtuen nitraatti-, kadmium- ja lyijypitoisuudet kasvaneet.
Tärkkelyspitoisessa mallossa on runsaasti magnesiumia, kaliumia, fosfaatteja, natriumia ja kalsiumia. Nämä kivennäisaineet ovat erinomaisessa suhteessa toisiinsa ja tasapainottavat liian suola-, sokeri ja rasvapitoista ravintoa. Erityisesti lasten ja nuorten pitäisi syödä perunaa monta kertaa viikossa. Perunassa on myös C-vitamiineja ja kuoressa B-vitamiinia, hivenaineita, niasiinia, foolihappoa ja sinkkiä.
Huom! Perunan vihreät osat sisältävät kasvimyrkky solaniinia, joka voi aiheuttaa pää-, kurkku- ja vatsakipua, ripulia ja vakavia sairauksia. Poista sen vuoksi kunnolla vihreät osat. Muutoin perunaa voikin nauttia aivan huoletta!
(Terveyttä hedelmistä ja kasviksista, Klaus Oberbeil ja Christiane Lentz)
Peruna-kasvispaistos, keitettyä kukkakaalia ja parsakaalia, sekä kurkku-chili-salaattisekoitus.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.