Meillä kotona koitetaan syödä aina jääkaappi tyhjäksi ennen kuin käydään ostamassa lisää tuotteita, sillä Suomessa heitetään täysin käyttökelpoista ruokaa roskiin aivan hulluja määriä. Vai miltä kuulostaa mielestäsi  seuraava: 

 

"Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Suomessa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti.

Ruokahävikin määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin esimerkiksi kaupoissa.

Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Jos valmis ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Roskiin heitetty ruoka verottaa myös lompakoitamme 500 miljoonalla eurolla vuosittain."

- See more at: http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa#sthash.reilRigT.dpuf

 

 

Tänään söimme aamiaiseksi punakaalisalaattia, keitettyä kananmunaa, paistettuja kasviksia, karjalanpiirakkaa, ruisleipää ja rucolasalaattia.

 

DSC02524-normal.jpg

 

DSC02523-normal.jpg

 

DSC02520-normal.jpg

 

DSC02519-normal.jpg

 

DSC02518-normal.jpg

 

 

Eilinen aamiainen oli hyvinkin samankaltainen tai pikemminkin saman värinen. Punakaali-retiisisalaattia, karjalanpiirakoita tonnikalalla, tomaatilla ja juustolla, sekä tomaattimunakas rucolasalaatilla ja itsetehtyä kevätsipulipestoa.

 

DSC02517-normal.jpg

 

DSC02516-normal.jpg

 

DSC02515-normal.jpg

 

DSC02514-normal.jpg

 

Jokainen voisi omalta osaltaan mietiä, miten pystyy vaikuttamaan ruokahävikin pienentämiseen.

Tässä muutamia vinkkejä:

- kauppalistan kirjoittaminen etukäteen helpottaa asiaa ja se, että käyttää aina vanhemmat ja helposti pilaantuvat raaka-aineet ensimmäisenä.

- tee nuhjuisista yrteistä pestokastiketta tai pyöräytä niistä herkullinen smoothie.

- jos teet isomman annoksen ruokaa, pakasta siitä osa, sillä itse en ainakaan montaa päivää jaksa samaa ruokaa mussuttaa (lisäksi elimistökin kaipaa vaihtelua ravintoaineiden osalta).

- sosekeitoista voi leipoa leipätaikinan. Esimerkiksi ranskalaisesta sipulikeitosta saa täydellistä sipulileipää tai punajuurisosekeitosta sympaattisen värisiä sämpylöitä. 

- keitetyt perunat, linssit, viljat ja riisin voi tuunata seuraavana päivänä paistamalla ja heittää sekaan kaikkea mitä kaapista löytyy. Muista maustaa paistos hyvin! Voit myös valmistaa esimerkiksi ruokaisia salaatteja.

- maidosta ja piimästä voi pyöräyttää pannaritaikinan.

- kuivahtaneesta leivästä voi tehdä krutonkeja, leipävanukasta tai bruschettaa (uunileipiä).

 

Muista myös, ettei paketissa oleva viimeinen käyttöpäivä tarkoita automaattisesti sitä, että ruoka on pilalla. Luota haju- ja makuaistiisi.

 

Tehdään parhaamme hävikin minimoimisessa, jotta rahaa ja luontoa säästyisi!