Käytän nykyään päivittäin maitohappokäymisellä eli fermentoimalla valmistettuja tuotteita. Yksi näistä on kombucha-juoma, jota olen valmistanut tammikuusta lähtien ja sitä juon joka päivä. Kesäloman jälkeen pidin taukoa kombuchan juomisessa ja sain aivan järkyttävän korvatulehduksen. Vahingosta viisastuneena päätin, etten ole enää juomatta päivittäistä kombucha-annostani. Sen jälkeen ei ole ollut edes pientä flunssaa, vaikka moni tuttuni on ollut kipeä.

Lisäksi syön hapankaalia, hapankurkkuja ja maidottomia "jugurtteja" viikottain. Käytän probiootteja eli maitohappobakteereita kapselimuodossa silloin tällöin. En näe sitä välttämättömyytenä, koska kombuchassani on probiootteja vaikka kuinka paljon. Miksi sitten kannattaa syödä probiootteja?

- ne vaikuttavat suoliston limakalvon tiiviyteen ja parantavat siten elimistön puolustuskykyä

- vievät elintilaa haitallisilta bakteereilta ja saattavat hillitä suoliston kipuaistimuksia

- saattavat hillitä matala-asteista tulehdusta, jonka epäillään liittyvän ärtyvän suolen oireyhtymän syntyyn

- voi olla positiivisia vaikutuksia aivokemian tasolla ja ne voivat auttaa mielialaongelmiin

- FODMAP- ruokavaliota noudattavilla hyvät bakteerikannat pienenee tai jopa romahtaa, heidän tulisi erityisesti käyttää probiootteja

 

Mitkä ruuat sisältävä probiootteja?

Probiootteja sisältäviä ruokia ja juomia on mm. Kombucha, kefiiri, kvass, jugurtti, piimä, viili, maitorahka, smetana, kermaviili, raejuusto, juusto, hapankerma, hapankaali, kimchi, hapankurkut ja muut hapatetut kasvikset, perga eli maitohappokäynyt siitepöly, miso, tempeh, natto, soijakastike, kalakastike, oliivit, tumma suklaa ja niin edelleen.

Voit itse fermentoida mitä tahansa kasviksia 2% suolaliemellä ja näin saada terveellisiä, hapatettuja kasviksia ruokavalioosi.

 

Mikä on prebiootti?

Prebiootit eli inuliinit, muut fruktaanit ja galaktaanit ovat probioottien ruokaa. Ne ovat hitaasti imeytyviä tai imeytymättömiä hiilihydraatteja tai kuituja, ja suoliston bakteerit eli probiootit hoitavat prebioottien sulatuksen. 

Prebiootit auttavat joidenkin hivenaineiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin imeytymisessä. Ne stimuloivat immuunijärjestelmää ja auttavat hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa, estäen taudinaiheuttajien leviämisen. Ne myös vähentävät suolistokaasujen muodostumista ja ehkäisevät ummetusta.

Hyviä prebioottien lähteitä on maa-artisokka, sikurijuuri, voikukan lehdet, sipuli, valkosipuli, purjosipuli, parsa, marjat, linssit, pavut, ruis, kaura ja vehnänalkio.

Jotkut saattavat saada vatsaoireita prebiooteista. Tällöin kannattaa lisätä hitaasti prebioottisia ruoka-aineita ruokavalioon. Etenkin maa-artisokassa on paljon inuliinia, joten aloita sen syöminen pieninä kerta-annoksina ja kuuntele olotilaasi.

Probiootit ja prebiootit toimivat yhteistyössä keskenään ja ne auttavat immuunipuolustusta. Muista syödä niitä päivittäin ja ehkäpä huomaat olosi muuttuvan paremmaksi.