MIKSI?

Urheilen puhtaasta ilosta, siksi että kuntoni kasvaisi, ja, että pystyisin toimimaan ammatissani vielä monta kymmentä vuotta. Kokin ammatti on raskas mutta myös palkitseva. Jokaisessa työpaikassa, kokkiohjelmia seuraamalla ja alan kirjallisuutta lukemalla oppii valtavasti uusia asioita. Tavoitteellisuus ja halu oppia on kehityksen avainratkaisu lajista tai ammatista riippumatta.

Oman kipinäni ruokaan ja ruuanlaittoon sain jo hyvin varhain lapsena. Molemmat isoäitini ovat todella hyviä ruuanlaittajia kumpikin omalla spesiaalillla tyylillään. Toinen kokkaa eurooppalaistyylisesti hieman mausteisempiakin ruokia ja talvisin perinteisiä ruotsista peräisin olevia herkkuja. Lihapiirakkaa ja köttbuljonkia, nam! Tänne sitä ja heti! Pääsiäisenä suurin herkkuni on Mummin tekemä pasha. Sitä parempaa, pullan päälle laitettavaa namia en ole vielä löytänyt. Ja ne rahkapiirakat, mmmm, vesi kielellä kirjoitan tätä tekstiä...

Toinen isoäitini jonka ruokia pääsin maistelemaan useammin lapsena, kokkaa ja leipoo perinteisiä suomalaisia herkkuja. Lohikeitto, lihasoossi, uunisorsa ja -jänis, piimäkakut... näitä voisi luetella vaikka kuinka paljon.Tutustuin riistaruokiin jo hyvin varhain koska olen maaseudulta kotoisin.

Mummoni opetti mikä on ketunleipä ja kuinka talvisin voi tehdä eväsretkiä metsän keskelle pulkkaa perässä vetäen, ja kuinka nuotio sytytetään makkaran paistamista varten. Hän myös näytti miten pajupilli ja jousipyssy rakennetaan. Aikamoinen mummo!

Äitini on yhdeltä ammatiltaan kokki (hän on myös rakennusmestari ja yrittäjä) ja isäni leipuri. Iskä leipoo mielettömän hyviä sämpylöitä ja äiti käy metsässä kaatamassa ristaa. Isoisäni keittelee tajuttoman hyviä pataruokia, kuten jänispataa tai hirvipataa. Tätä tekstiä lukiessani en oikeastaan enää ihmettele miten päädyin ammattiini!

Alla kuvassa perjantain lounaani mikä sisälsi kaksi kasvispihviä, punasipulia, chilimajoneesia, 2 pientä kananmunaa, salaattia, raejuustoa ja tomaattia. Perus-settiä!

DSC00822-normal.jpg

 

MITEN?

Liikunta on ollut lapsesta asti yksi elämäni perusasia, johon lukeutui mm. koulumatkakävelyt ja -pyöräilyt, välitunneilla fudiksen tai polttopallon pelaaminen, hippa ja 10 tikkua laudalla. Ratsastus, salibändy, jalkapallo -näitä kaikkia on tullut harrastettua lapsena ilon vuoksi, ei pakon tai kilpailemisen. Taisin käydä jokusella tanssitunnillakin, mutta askelsarjoista ei oikein meinannut tulla mitään. Ei tullut ballerinaa Ranjasta, mustelmainen boxing-nainen kylläkin!

Työssäni joudun/pääsen päivittäin nostelemaan ja raahaamaan painavia kuormia jolloin selkäni joutuu koville. Pilkon paljon raaka-aineita pöydillä joiden korkeutta ei voi säätää, joten niskani ja hartiat saavat ylimääräistä rasitetta. Niskan seudun lihasjumeihin olen jo vuosien aikana tottunut, mutta nyt olen saanut kivut melkeen kokonaan pois liikunnan, hyvän sängyn, tyynyn ja rumble rollerin avulla.

Kuntosalitreeneistä tulee hyvä, energinen ja rentoutunut olo. Mutta miten ihmeessä olo voi olla sekä energinen että rentoutunut? No siten, että kun menet salille, treenaat lujaa ja tehokkaasti olet täynnä energiaa. Loppuksi olet aivan puhki, mutta hyvällä, iloa tuottavalla tavalla. Huomaat kuinka hyvin olet jaksanut ja pääset treenin jälkeen kotiin syömään ja rentoutumaan ennen nukkumaan menemistä. Nukahtaminenkin sujuu paljon helpommin urheilemisen jälkeen.

Salilla käyn lähes poikkeuksetta yksin. Thai boxing on taas vastapainoa kuntosaliharjoittelulle. Siellä pääsee nauttimaan muiden lajinharrastajien seurasta. Oppiminen ja tekeminen ryhmässä on erilaista verrattuna yksin salilla treenaamiseen. Ryhmässä kannustetaan, huomioidaan ja autetaan kaveria tekemään parhaansa. Salilla kuuntelen yleensä musiikkia, tsemppaan itse itseäni ja huhkin menemään juuri niin kauan kuin haluan, en mieti muiden tekemisiä ja keskityn omaan suoritukseeni. Molemmissa treenaumuodoissa on ne hyvät, tasapainoittavat puolensa.

Tavoitteenani on jatkaa nyrkkeilyä kasvattaakseni kuntoa ja kehittääkseni koordinaatiokykyä, notkeutta ja teknisiä taitoja. Otteluihin en ole innostunut lähtemään. Seuraavaksi pitääkin tilata harjoitteluvarusteet, sillä peruskurssi on kohta ohi ja silloin voin käydä treenaamassa vapaammin ja aktiivisemmin. Kuntosalilla aion kehittää lihaksistoani ja pitää näin hartianseutuni vetreänä. Kehonhallinta on helpompaa kun löytyy niitä lihaksia mitä käyttää ja tällöin jaksaa myös paremmin kuntoa vaativaa, aerobista treeniä. En halua miksikään muskelinaiseksi, mutta lihasta pitää löytyä enemmän kuin läskiä!

 

 

Muistakaa syödä hyvin että jaksatte treenata!

Tänään aamiaiseksi tehtiin jyväleipähampurilaiset kasvispihvien, avokaadon, tomaatin, pekonin, Romaine-salaatin, chilin ja cheddarjuuston kera.

DSC00829-normal.jpgDSC00826-normal.jpg