Edellisessä kirjoituksessani kehoitin syömään parsaa. No, nyt kerronkin miksi sitä kannattaa popsia.
kuva täältä: http://www.healthyfoodstar.com/asparagus-healthy-and-healing-herb/
Parsan maanalainen juurakko imee mullasta itseensä valtavat määrät ravinteita. Parsassa on ensinnäkin paljon limakalvoja vahvistavaa, näköä parantavaa ja soluja suojaavaa A-vitamiinin esiastetta. Se on myös todellinen B-vitamiinien aarreaitta.
Parsan pitkissä versoissa on paljon immuunijärjestelmää ja aivotoimintaa vahvistavaa C-vitamiinia ja hyvin paljon E-vitamiinia. Se taas parantaa näköä, uudistaa liian aikaisin vanhentunutta ihoa, auttaa sydänvaivoihin, tulehduksiin ja sukupuoliseen haluttomuuteen, jouduttaa haavojen paranemista ja suojaa erinomaisesti vanhentavilta vapailta radikaaleilta. Jo yksi parsa-annos (200g) tyydyttää E-vitamiinien päivittäisen tarpeen.
Parsassa on hyvin paljon tiamiinia (hermoja vahvistavaa B1-vitamiinia), riboflaviinia (koko aineenvaihduntaan, ihoon, hiuksiin ja silmiin vaikuttavaa B2-vitamiinia), melkein henkeä salpaava määrä pyridoksiinia (B6-vitamiini piristäviin, henkisesti virkistäviin valkuaisbiosynteeseihin), biotiinia, niasiinia, patonteenihappoa (vahvistaa hiusten väriä ja vitaliteettia). Yhdessä grammassa parsaa on yli mikrogramma foolihappoa! Parsassa on myös hyvin paljon kaliumia, kuitua sekä sinkkiä.
Parsa:
- auttaa heikkonäköisyyteen ja hämäräsokeuteen
- vahvistaa kehon kaikki alimakalvoja
- vahvistaa hermoja ja stressinsietokykyä
- aktivoi hiilihydraatti-, valkuais-, ja rasva-aineenvaihduntaa
- virkistää ja uudistaa ihoa, hiuksia ja sidekudoksia
- aktivoi onnellisuushormoneja ja auttaa unihäiriöihin
- uudistaa soluja
- vilkastuttaa verenmuodostamista ja hapensaantia
- parantaa muistia ja keskittymiskykyä
- vahvistaa immuunijärjestelmää ja ehkäisee tulehduksia
- auttaa sukupuoliseen haluttomuuteen
- poistaa nestettä ja happoja ja auttaa laihduttamisessa
- ehkäisee ummetusta
Huomioi:
- parsaa ei saa lämmittää uudelleen sen korkean nitraattipitoisuuden vuoksi (350mg nitraattia per 500g parsaa).
- vihreässä parsassa on jonkin verran enemmän vitamiineja kuin peittämällä valkaistussa parsassa.
(terveyttä hedelmistä ja kasviksista, Klaus Oberbeil, Christiane Lentz)
Poista parsoista kova kanta (n.4-5cm juuresta) ja keitä n. 3min suolalla maustetussa vedessä. Voit kuoria parsan kevyesti ennen kypsentämistä, mutta itse tykkään käyttää parsat kuorimatta (vitamiinitkin säilyvät paremmin).
kuva täältä: http://momofukufor2.com/blog/photos/2010/02/asparagus-23.jpg
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.