No niinhän siinä sitten kävi, että A tuli kotiin mukanaan mitä erikoisimpia tuomisia. Ostoskassista paljastui jamssia, cassavaa eli maniokkia ja Jack-fruit. Lisäksi hän osti palmuöljyä ja piri piri- chilikastiketta.
Jamssia käytetään Afrikassa kuten perunaa meillä Suomessa. Se itseasiassa maistuukin vähän perunalta. Kuorin sen hyvin ja keitin vedessä n.15 minuuttia. Kaadoin vedet pois ja pilkoin jamssin sekaan vihreitä pikkuchilejä ja kevätsipulia. Mausteina toimi ruususuola, curry ja kurkuma. Tuli aika hyvän makuista.
Sitten vuoron saikin cassava aka maniokki. Raakaa kassavaa EI pidä syödä lainkaan, sillä se sisältää luontaisesti syanogeenisia glykosideja, joista vapautuu elimistössä syanidia. Kypsennetyn kassavan syanidipitoisuus on hyvin alhainen, eikä siitä ole haittaa ihmiselle.
Kuorin ja pilkoin maniokin ja laitoin sen kylmään veteen. Kaadoin veden pois ja uuden tilalle. Keitin sitä n. 20 minuuttia, minkä jälkeen kaadoin veden pois, huuhtelin maniokinpalaset ja laitoin tomaattimurskaa kattilaan. Sekaan lisäsin habanerochilejä, valkosipulia, pippuria, ruususuolaa ja kuivattua chiliä. Kypsensin tätä n. 15 minuuttia lisää. Koristeeksi pilkoin punasipulia ja tuoretta korianteria.
Maniokista tehdään tapiocaa, joka on varmaan tutumpi tuote joillekin. Kuoriessani tätä kasvista hämmästyin sen voimakkaasta tuoksusta, tai oikeastaan hajusta. En ole haistanut mitään niin voimakasta kasvista aikaisemmin -kuin halpa parfyymi ;D Tein tästä tomaattisen version kun halusin kaikkien testituotteiden maistuvan toisiinsa nähden erilaiselta.
Kolmantena söpö Jack-fruit!
Halkaistuani tämän sisältä paljastui siemenet. Ne on syötäviä ihan sellaisenaan, mutta halusin paistaa niitä hieman pannulla. Aika herkullisia, kermaisen pähkinäisiä pikkupalleroita. Kuoriminen ja lihan irroittaminen oli melko työläs vaihe. Aikaa kului ihan tajuttoman paljon. Ensin irroitin siemenet, sitten siementen päältä kuorikerroksen. Tämän jälkeen kuorin veitsellä kasvin (okei hedelmän) ja paloittelin sitä siemenkotien kohdalta helpottaakseni siementen irroittamista. Huhhuh, on hyvä olla pitkäpinnainen... Lopultakin sain siemenet pois ja paloittelin sisäosan sormin. Ulkonäöltään tämä muistutti hieman latva-artisokkaa. Laitoin palaset pannulle ja vähän vettä, chiliä ja suolaa sekaan. Keitin tätä n. 10 minuuttia kannen alla ja lisäsin kookoskermaa. Annoin kiehua n. 20 minuuttia. Lopuksi korianteria päälle ja ai että, hyvää tuli. Aika miedon makuinen oli Jaska itsessään, mutta kastikkeessa oli onneksi makuja.
Kaiken kaikkiaan ihan hyvin onnistui näistä raaka-aineista kokkaaminen. Olen aina pitänyt uusien asioiden oppimisesta ja tämä sopi hyvin tälle päivälle kun pidin treenaamisestakin vapaapäivän.
Ylempänä keossa jamssi, alempana cassava.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.